Friday, March 18, 2016

tentang mati

Assalamualaikum.

Wow this is totally awkward.

Bila bicara tentang pengakhiran pada sebuah kehidupan. Sejauh manalah kita boleh readykan diri? Siapa boleh tahu kalau hari ini akan jadi hari terakhir mereka minum kopi, makan nasi, lihat muka mak, main dengan kucing dan semua perkara kecil yang kita take for granted. Siapa tahu?

Kita beribadat setiap hari, penuh dengan doa semoga segala amal diterima. Semoga yang dekat dengan kita di ampunkan dosa, diberikan balasan syurga. Sejauh mana kita bersedia untuk setiap daripadanya di ambil tanpa sebarang tanda. tanpa sebarang warning signs. tanpa. apa. kata.

Hari ini, kita tengok kawan kita senyum. entah esok entah lusa, kita hanya dapat lihat sekujur badan terbaring kaku. menanti detik dikembalikan ke persemadian terakhir. atau, mungkin mereka yang lihat kita dalam keadaan begitu. Wallahu a'lam.

Di sini, kita kena renungkan kembali lafaz ;  

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Sesungguhnya kami adalah milik Allah, dan kepada-Nya lah kami kembali Semalam, salah seorang sahabat aku dapat perkhabaran drp kampung. Adik dia meninggal lemas di sungai bersama dengan dua orang sepupu yang lain. 

Aku harap dia kuat. 

eh sudahlah aku ni makin tak reti pulak menulis. till then, 
No comments: